Stuur je recept op!

Zelf een heerlijk Vocking recept bedacht? Stuur hem op en wij voegen het recept toe aan deze pagina!

Recept inzenden

Vocking brûlèe met zuurkool carbonara

Vocking leverworst flamberen? Grijp nu je kans... Dit recept is gemaakt door Bobby; hij was 1 van de koks tijdens de Museumnacht Utrecht van 29-10-2011! Bobby bedankt!

Ingrediënten

• 100 gr pancetta in blokjes (= Italiaans spek ontbijtspek kan ook met normaal ontbijtspek) • 1 witte ui gesnipperd • 1 rode peper in fijne reepjes • 1 zakje gesneden zuurkool (300 gr) • potje crème fraiche (250 ml) • fijn gesneden peterselie • een handje geraspte parmezaanze kaas • Vocking leverworst gesneden plakken van circa 5 mm

Bereidingswijze smoren

Wat is smoren?

Bij smoren worden ingredienten eerst even aangezet (kort gebakken) in weinig margarine en daarna met weinig vocht en een gesloten pan gaar gemaakt. Het vocht kan worden toegevoegd, maar ook uit de ingredienten zelf komen, zoals bijvoorbeeld bij groente. Voor het smoren van groente is een gewone kookpan, liefst met een dikke bodem geschikt. Vlees smoor je het beste in een hapjes pan of een braadpan.

Werkwijze bij smoren

- Voeg de pancetta, rode peper en ui samen in de pan;
- Dit geheel aanzetten in een beetje olijfolie, dan daarbij:
- zuurkool, creme fraiche;
- Ongeveer 12 - 15 minuten laten smoren
- Maak de bordem op met wat fijne peterselie en een handje parmezaanse kaas

Alternatief voor smoren

- Bak de pancetta mooi op tot krokante spekblokjes; eventueel teveel vrijgekomen bakvocht scheiden maar NIET weggooien; voeg dit desgewenst later toe bij de zuurkool;
- Voeg op het laatste moment bij het (bijna) uitgebakken spek de ui en peper toe en bak deze gedurende 1-2 minuten mee;
- Haal het spek-/ uienmengsel  uit de pan maar laat het bakvocht in de pan;
- Voeg in dezelfde pan de zuurkool en de crème fraiche toe en laat het geheel zacht verwarmen cq indikken en voeg na circa 10 minuten het spek-/uienmengsel erbij.

Vocking brûlèe

- 6 plakjes vockingworst licht bestrooien met rietsuiker en deze net zo branden als een crème brûlèe; zorg dat er een mooie korst ontstaat. Het is leuk en bovenal erg feestelijk.
NB: Bij gebrek aan een brandertje kun je de plakken natuurlijk ook gewoon bakken op de normale wijze.

Opmaak Borden

Maak op een diep bord een bergje zuurkool en leg hier de plakjes vokking worst bovenop. 
Garneer af met een beetje rucola of postelein aangemaakt met een drupje notenolie. Serveer eventueel met een gekookte aardappel en een lekker zuur augurkje.

Deel dit recept

Meer recepten Print